De schaduwtuin op de kwekerij

Op oude kloostergrond onder mooie grote eiken en beukebomen ben ik in het voorjaar van 2005 begonnen met de aanleg van een schaduwtuin. De schaduwtuin is tevens de plek van de kwekerij in Diepenveen (kerkstraat/kerkpad) waar ik mijn vaste planten vermeerder voor de tuinen die ik aanleg. Deze plek heeft een bijzondere uitstraling met een prettige sfeer mede door de geschiedenis van de plek. De hoge bomen geven schaduw, luwte en beschutting en het vrije uitzicht geeft ruimte aan doen, denken en zijn.

In de tuin is een plantvak met kerstrozen gecombineerd met sneeuwklokjes. Het is een feest om dit al zo vroeg in het jaar te zien bloeien. Verder zijn er plantvakken op kleur; wit, purper en lila, en een plantvak met de kleur geel. Hier groeien nu allerlei verschillende soorten schaduwplanten (bosplanten) en ook verschillende cultivars van één soort. Ik gebruik veel bollen tussen vaste planten, zowel voor in de zon als in de schaduw. Er zijn juweeltjes van schaduwplanten die heel veel tijd nodig hebben om mooi en volwassen te worden. Om maar een mooie te noemen de Jeffersonia in het wit of blauw, Glaucidium palmatum, Anemonopsis of Disporum ‘Night Heron’.

De hoofdbloei van een schaduwtuin (of bostuin) valt in de voorjaarsperiode van maart tot en met mei. Gelukkig zijn er nog veel andere mooie planten die voor of na deze periode bloeien en misschien daardoor juist opvallend zijn. Bijvoorbeeld de transparante akeleiruiten welke in de zomer bloeien.. In het najaar bloeien de Leycesteria, herfstanemonen, zilverkaarsen en de tricyrtis (armeluis orchidee) met mooi gespikkelde klokken. Daarnaast zijn er veel schaduw- en halfschaduwplanten met mooie bladvormen, grote markante bladeren voor de structuur of sierlijk smal blad voor de verfijning.

 

Schaduwtuin